Távközlési legendák

Magyar Királyi Posta

Üdvözöllek a Távközlés legendáinak oldalán.

Ezen az oldalon azon távközlési intézmények jelennek meg, melyek már kiszolgáltak bennünket. Központi Távíró Hivatal, Matáv, Watt22 stb. Megérdemlik, hogy tovább éljenek emlékeinkben. Mindazon távközlési dolgozónak ajánlva, akik részesei voltak a kezdeteknek és a szolgálatnak. A kommunikáció egyidős az emberiséggel és alapvető szerepe volt a civilizációnk kialakulásában.A távközlés nagy távolságra történő kommunikációt jelent: a kommunikáció lehetőségének kibővítését nagyobb távolságokra, anélkül, hogy az információ eredeti hordozóját kísérelnénk meg áthelyezni. A távközlés, ill. telekommunikáció olyan, jellemzően elektronikai eszközök segítségével történik, melyekkel kommunikációt, esetleg adatátvitelt lehet megvalósítani: ilyen a távíró, a távbeszélő vagyis telefon, és még sok minden más.1993-ig a Matáv Magyar Távközlési Rt. uralta a magyar távközlési piacot. Ezt követően, a piac liberalizálódásával több távközlési cég is megjelent Magyarországon. A 90-es években a Matáv privatizációjával létre jött a ma már Magyar Telekom néven ismert szolgáltató, illetve piacra lépett a GTS Datanet, az Externet, a Drávanet, a Tarr, illetve a Monortel megvásárlásával a UPC. Ezek mellett megjelentek a mobil szolgáltatók is, a Westel 900(2004-től T-Mobile) a Pannon GSM (2010-től Telenor) és a Vodafone.

Az oldal szerkesztés alatt . . .


Magyar Távközlési Vállalat

1990-ig Magyarországon a távközlési szolgáltatások színvonala messze elmaradt a nemzetgazdaság fejlett ségi szintjétől és a lakossági elvárásoktól egyaránt. A vezetékes távbeszélő előfi zetők száma még a politikai-gazdasági rendszerváltás évében (1989) is alig érte el az egymilliót


Tovább > > >


Helyküzi Távbeszélő Igazgatóság

A budapesti telefonközpont nemcsak a hazai telefonálásnak volt a kiindulópontja, hanem a világ egyik legfurcsább, legzseniálisabb feltalálójának is. A magyar főváros távbeszélőközpontjában kapta első állását Nikola Tesla (1856-1943).


Tovább > > >


ADK

Már 1985-ben a Posta Központi Távíró Hivatal, mint az adatátvitelért felelős szervezet, megtette az első lépéseket a magyarországi csomagkapcsolt adathálózat és szolgáltatás bevezetésére. Az első központ egy KFKI-s, TPA 70 -es központ volt 24 baráti előfizetővel és két nemzetközi trönkkel . . .


Tovább > > > 


Az első Magyar Telex Központ

Egy lelkes fejlesztőcsoport, Bakos Elemér irányításával és többek között Almássy Gyula, Bajnóczy László, Csereklyei Pál, Váraljai Vilmos közreműködésével, jóformán hulladékanyagok felhasználásával, megépítette 1953-ban az első magyar automata telexközpontot. A Távírda kezdeteiről . . .

Még több infó > > >


Watt22 Kft

A Watt22 Kft. kezdetben hálózati eszközök telepítésével, hálózatba integrálásával és szerelésével foglalkozott, nagyobb vállalatok (például ex-Matáv) internethálózat-fejlesztő beruházásainál látott el alvállalkozói feladatokat.


Tovább > > >


19.század

Chudy József (1753-1813) zeneszerző és karmester találta föl a redőnyös optikai távírót, amelyet 1787-ben mutatott be Pozsonyban. Ez tekinthető a világ első távírórendszerének, 

20.század

A mai mobiltelefonok egyik őse az 1895-ben az olasz Guglielmo Marconi által feltalált rádióadó/vevő volt, amely lehetővé tette a megfelelő vevőkészülékkel rendelkezők számára, hogy a nyilvános rádióadások mellett valós időben, zárt hálózaton kétirányú kommunikáció jöjjön létre.