ADK

PLEASE Kft.ÜVI Adatkommuikációs Központ

Már 1985-ben a Posta Központi Távíró Hivatal, mint az adatátvitelért felelős szervezet, megtette az első lépéseket a magyarországi csomagkapcsolt adathálózat és szolgáltatás bevezetésére. Az első központ egy KFKI-s, TPA 70 -es központ volt 24 baráti előfizetővel és két nemzetközi trönkkel

Az Adatkommunikációs Központ, vagy ADK a korábbi Please Kft. jogutódja. Később, amikor végleg kivonult a Telex, a Matáv Üzemviteli Igazgatósághoz került. Az X25 és MLLN váltották fel, a letünt technikákat. Az EWSP technológiát lekapcsoltuk, de ez nem jelenti a csomagkapcsolt adathálózati szolgáltatás bezárását is. A technológia továbbra is szolgálja az előfizetők megnövekedett igényeit.

X25

Az X.25 igazi csoportmunka eredménye, amely széles nemzetközi elterjedtségnek örvend. A működése egyszerű: egy számítógép a hálózaton keresztül felhív egy másikat, amely vagy válaszol a hívásra, vagy megtagadja azt. Ha válaszol, a kapcsolat kiépül és mindkét irányban megindulhat az adattovábbítás. A felépült kapcsolatot bármelyik fél jogosult megszakítani.

MLLN (Managed Leased Line Networks)

Egy bérelt-vonal dedikált ér párból, ér párakból álló ügyfél telephelyek, vagy ügyfél és szolgáltató közti összeköttetést biztosító vonal. Eleinte nagyon hasonlóan a telefonos kapcsolatokhoz működtek, de manapság a sebesség növekedésével, és a elvárt minőség növekedésével a MLLN (Managed Leased Line Networks) Felügyelt Bérelt-vonali Hálózat terjed el leginkább.