Központi Távíró Hivatal

Magyar Királyi Posta


A CÉG

Budapesten 1948-ban felavatták a Posta Központi Távíró Hivatalt az avatáson jelen volt Tildy Zoltán miniszterelnök is. Géptávíróval működő kézi kezelésű távíróközpontok létesültek. Az előfizetők és a kezelő a géptávírón keresztül tudott kapcsolatba kerülni egymással. A századik állomást 1950-ben, az ezrediket 1965-ben helyezték üzembe. 1953-ban kezdte meg működését az első magyar automata telexközpont.


Tovább a képre kattintva > >


Magyar Királyi Posta Központi Távíró Hivatala valamikor réges régen . . .

A kezdetek . . .

A távíróhálózat Samuel Morze találmányával indulhatott fejlődésnek. Az 1800-as évek első haramadára azonban már halaszthatatlanná vált olyan rendszer kifejlesztése, mely a vasútnál gyorsabban, azt megelőzve hírt adhatott: jön a vonat... 1837-ben mutatta be sokszorosan javított telegráfját, melyhez kifejlesztette a morzeábécét.

Még több infó > > >

Az első Magyar Telex Központ

Egy lelkes fejlesztőcsoport, Bakos Elemér irányításával és többek között Almássy Gyula, Bajnóczy László, Csereklyei Pál, Váraljai Vilmos közreműködésével, jóformán hulladékanyagok felhasználásával, megépítette 1953-ban az első magyar automata telexközpontot. A Távírda kezdeteiről . . .

Még több infó > > >


Az új gépterem

Átadták a forgalomnak az új táviró géptermet, mely a főposta épület harmadik emeletének párisi- és korona-herczeg-utczai oldalát foglalja el. 

Még több infó > > >

A NEDIX 510

A japán Nippon Electric Company (NEC) által gyártott NEDIX 510A típusú központban az irányítási funkciók ellátása két szinten történik. . .

Még több infó > > >

Érdekességek

A telexszolgálat hazánkban évtizedekig létezett, és az egyetlen olyan szöveg kommunikációs közeg amely az egész világon elérhető volt.

Még több infó  > > >


Postás Távíró Sport Egylet

A Postás Távíró Sport Egyesület keretében múködött egy Turista, egy Evezős, Kézilabda és még sok más szakosztály. Sajnos erről már multidőben beszélhetünk. A szakosztály a redszerváltást követően szünt meg, a PKTH megszünésével egyidőben. A Túraszakosztály rendszeresen szervezett egy-két napos autóbuszkirándulásokat, hétvégi közösségi programokat. Az évtizedeken keresztül sikeres közösség, egy kedves emlék maradt. 


Az Egressy-úti sportolók