Magyar Királyi Posta Központi Távíró Hivatal

A CÉG

Budapesten 1948-ban felavatták a Posta Központi Távíró Hivatalt az avatáson jelen volt Tildy Zoltán miniszterelnök is. Géptávíróval működő kézi kezelésű távíróközpontok létesültek. Az előfizetők és a kezelő a géptávírón keresztül tudott kapcsolatba kerülni egymással. A századik állomást 1950-ben, az ezrediket 1965-ben helyezték üzembe. 1953-ban kezdte meg működését az első magyar automata telexközpont . . .                                        Tovább a képre kattintva > >


A kezdetek . . .

A távíróhálózat Samuel Morze találmányával indulhatott fejlődésnek. Sokan kísérleteztek vele, de még nem volt megfelelően egyszerű kódolási módszer. Az 1800-as évek első haramadára azonban már halaszthatatlanná vált olyan rendszer kifejlesztése, mely a vasútnál gyorsabban, azt megelőzve hírt adhatott: jön a vonat... 1837-ben mutatta be sokszorosan javított telegráfját, melyhez kifejlesztette a morzeábécét.

Még több infó > > >
Az első Magyar Telex Központ

Egy lelkes fejlesztőcsoport, Bakos Elemér irányításával és többek között Almássy Gyula, Bajnóczy László, Csereklyei Pál, Váraljai Vilmos közreműködésével, jóformán hulladékanyagok felhasználásával, megépítette 1953-ban az első magyar automata telexközpontot. A Távírda kezdeteiről . . .

Még több infó > > >


A budapesti távirda új gépterme

E napokban adták át a forgalomnak az új táviró géptermet, mely a főposta épület harmadik emeletének párisi- és korona-herczeg-utczai oldalát foglalja el. Az új gépterem teljes hoszsza 93 méter, szélessége 16 méter és magassága 10 méter; tetőszerkezete Zielinszky tanár tervei szerint vasbetonokból készült: belső berendezése úgy technikai, mint higiénikus szempontból páratlan.

Még több infó > > >Balatonfüredi Postás üdülőben

Távíró Sport egylet

PTSE

A Postás Távíró Sport Egyesület keretében múködött egy Turista, egy Evezős, Kézilabda és még sok más szakosztály. Sajnos erről már multidőben beszélhetünk. A szakosztály a redszerváltást követően szünt meg, a PKTH megszünésével egyidőben. A Túraszakosztály rendszeresen szervezett egy-két napos autóbuszkirándulásokat, hétvégi közösségi programokat. Az évtizedeken keresztül sikeres közösség, egy kedves emlék maradt. 

Az Egressy-uti sportolók

A Postás sportolók számára ismert helyszin volt. Foci, kézilabda és még sok más ágazat működött itt. Barátságok ismeretségek szövődtek. A PTSE szakosztályai is kedvelték.