Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Végig a Gyáli-út hosszán nemzedékek sora menetelt, hogy magába szívja azt a tudást, mely oly sok elismerést érdemelt! A név, hogy "Gyáli-úti" fogalommá vált, és fényjelez, határainkon inne és túl, megbecsülést és hírnevet szerez !                   Szíjj László Budapest, 2009

Puskás Tivadar . . .


Puskás Tivadar élete

Puskás Tivadar 1844. szeptember 17-én született Pesten, a nemesi származású ditrói Puskás Ferenc hajózási vállalkozó és felesége, Agricola Mária első gyermekeként . . .

A telefonközpont

Azt hiszem, hálát adhatunk a sorsnak a mai modern technikáért, hiszen a véget nem érő beszélgetéseinkkel igen csak sok munkát adnánk a telefonos kisasszonyoknak . . .

A telefon hírmondó

A Telefonhírmondó korunknak legelmésebb találmánya. Egy élő hírlap, mely minden nyomtatott hírt megelőz, a nap eseményeit odahozza helyünkbe: nappal értesít, tudósít . . .


A suli . . .

Az iskola története

1847-ben épült ki az elsõ távíróvonal az akkori Magyarország területén Pozsony és Bécs között. 1881-ben építették ki a Puskás fivérek - Tivadar és Ferenc - az elsõ budapesti telefonközpontot és a telefonhálózatot. Az elsõ távbeszélõközpontok kiépítésén még külföldi szerelõk dolgoztak, és még sokáig nem volt Magyarországon távközlés képzés.


Az Almamáter

A Gyáli úti szakképzés megkezdésének 100. évfordulóján elhatároztuk, hogy alapítunk egy egyesületet, melynek elsődleges célja:

  • a hagyományok ápolása és
  • a Gyáli úton Tanonciskolában, Technikumban, végzettek és tanáraik összefogása.

2012-ben lett 100 éves a suli

Éppen 100 évvel ezelőtt, 1912. október 24-én nyitotta meg kapuit a Puskás Tivadar Távközlési Technikum elődje, a Posta Műszerész Tanonciskola. Azi ünnepségsorozat megnyitójára érkező több száz vendéget dr. Horváth László Ferenc igazgató köszöntötte. Iskolánk elmúlt 100 évéről "Generációk vallomásai" címmel emlékeztek meg . . . 

Az 1967-ben végzett IV/C . . .

A '60-as évek . . .


A mi bandánk. 

A Scampolo volt az első olyan magyar amatőr beatzenekar, amely rock and rollt játszott. 1961-ben jött létre, megalakítói a Földmunkagép Vállalatnál dolgozó fiatalok voltak (Atkári Lajos, gitár, Faragó "Judy" István, dob, Markója József, szaxofon, Selmeczi Sándor, basszusgitár, Varga Tibor orgona). Leggyakrabban a Vigyázó Ferenc utcai kultúrteremben léptek fel. Generációk vallomásai . . .

Az igazgató úr arra kért, hogy próbáljam meg néhány percben elmesélni annak a négy évnek a történelmi érdekességeit, amikor én a Gyáli út 22.-be jártam. Szép kis feladatot kaptam az igazgató úrtól... Beszéljek 10 percig, történetileg fussak át az 1967 és 71 közötti időszakon, legyen érdekes, és vicces is, és azért igazodjon az ünnepi helyzethez .                                         /Nagy György/ 


Az Ifjúsági Park 

A Budai Ifjúsági Park közismert nevén az Ifipark, amely Budapest kultikus szórakozóhelye volt 1961-től, huszonhárom éven keresztül szolgálta több generáció szórakozását. Az Ifipark kapui 1984. szeptember 23-án zárultak be végleg. A hely, ez a város szívében, a Budai Vároldalban található,  Itt voltunk mi is hétvégeken . . .

Alma mater studiorum life paths . . .